Wurlitzer 1800 Jukebox reparatie

Wurlitzer 1800 Jukebox reparatie

Bij Repair Café Delft werd een thuisreparatie aangemeld van een apparaat dat te zwaar en te groot is om mee te kunnen nemen naar een gewone Repair sessie: een Wurlitzer Jukebox type 1800 van ongeveer 70 jaar oud. Met de steun van twee andere vrijwilligers van Repair Café Delft ben ik daar heen gegaan, en na een 5 maanden durend leer- en reparatietraject beschikt de eigenaar nu weer over een goed werkende Jukebox, waar ook zijn kleinkinderen heel blij mee zijn. De reparatie was afgerond voordat ik over de WD40 Challenge hoorde, ik moet het hier doen met de enkele filmpjes en foto's die min of meer toevallig zijn gemaakt.

Stap 1

De jukebox heeft een singletje gepakt en draait dat rond. Verder gebeurt er niets, geen reactie op welke knop dan ook. 1 - Mechaniek losmaken en smeren. 2 - Elektronica onderzoeken.

Stap 2

Met WD40 werden vastzittende delen losgemaakt, gereinigd en vervolgens opnieuw gesmeerd.

Stap 3

Alle zichtbare en bereikbare elektrische kontakten werden met kontakspray en een doekje zorgvuldig schoongemaakt.

Stap 4

Het lijkt er op dat het mechaniek nu werkt, er kan een lied gekozen worden en dat plaatje wordt afgedraaid. Maar er komt geen geluid uit.

Stap 5

De versterker met 9 buizen werd losgehaald en meegenomen naar de werkbank thuis (let op het busje WD40 dat altijd onder handbereik staat). 4 buizen moesten vervangen worden. Alle uitgedroogde condensatoren, alle elco's en een gebroken weerstand werden vervangen. Dat was voldoende om het leven in de versterker terug te brengen.

Stap 6

De steker aan het snoer vanaf het element zat los: weer netjes vast gesoldeerd. Aan het einde van de plaat werd de cyclus vaak niet afgemaakt. Een slap geworden veertje was de oorzaak, ik heb er een tweede veertje naast gezet, dat werkt. Het geluid klonk blikkerig. Reinigen van de naaldophanging en het vervangen van een rubbertje (stukje elastiek gebruikt) gaf verbetering.

Stap 7

De Jukebox is weer volledig bruikbaar, en de kleinkinderen van de eigenaar hebben verheugd ontdekt welke keuze tot het lied 'Ik maak van uw scheet een donderslag' leidt.

Mijn project delen met de wereld